Telefonisch reisadvies 0900 - 728 99 65

Verplaatsing opstelterrein van Dordrecht naar Geldermalsen

Vanaf 12 december 2021 wordt het opstellen (langdurig parkeren) van treinen op de MerwedeLingelijn niet meer gedaan op het emplacement ter hoogte van de Transvaalstraat en de Crayesteynstraat in Dordrecht, maar in Geldermalsen. Hiermee komt een einde aan de nachtelijke geluidsoverlast bij omwonenden van airco’s en compressoren die aan- en afslaan.

Oplossing geluidsoverlast
De Gemeente Dordrecht en ProRail komen met deze oplossing nadat verschillende omwonenden en het Platform Spoor en Geluid melding hebben gemaakt van geluidsoverlast bij het ’s nachts opstellen van treinen. Eerder heeft de rechtbank de geluidsvoorschriften van de milieuvergunning voor het opstellen ter hoogte van de Crayensteynstraat en de Transvaalstraat aangescherpt. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft daarop een last onder dwangsom opgelegd aan ProRail, omdat niet wordt voldaan aan de geluidvoorschriften. Om tot een goede oplossing te komen heeft ProRail onderzoek gedaan naar alternatieven in nauw overleg met de gemeente en de vervoerder.

Nieuwe locatie: Geldermalsen
De opstellocatie in Geldermalsen ligt naast een industriegebied. Er zijn daar dus geen omwonenden die overlast zouden kunnen ervaren van het opstellen van treinen. Daarnaast betreft het een logisch eindpunt van de lijn en daarom zijn er geen bewegingen van leeg materieel nodig om op deze locatie te komen. De verplaatsing naar Geldermalsen vergt echter nog wel voorbereiding. Zo moet ProRail het spoor waarop in Geldermalsen wordt opgesteld, deze zomer nog aanleggen. Daarnaast heeft de vervoerder tijd nodig om het werkproces anders in te richten. Daarom start de nieuwe situatie op 12 december, wanneer de dienstregeling voor 2022 ingaat.

Rangeren blijft mogelijk
Het samenstellen van een trein door het in de juiste volgorde koppelen van wagens of rijtuigen wordt rangeren genoemd. Dit blijft wel toegestaan op het emplacement in Dordrecht, indien nodig ook ‘s nachts. Ook overdag kortstondig stilstaan van treinen ten behoeve van het rangeren, bijvoorbeeld te keren van rijrichting, blijft toegestaan. Hiervoor heeft ProRail een wijziging van de milieuvergunning aangevraagd bij de gemeente Dordrecht. De geluidsnormen voor het rangeren, en dan met name voor de piekgeluiden die ontstaan bij het passeren van een wissel en het afblazen van de remmen, zijn in deze nieuwe vergunning opgenomen.