Telefonisch reisadvies 0900 - 728 99 65

Samenwerking basis voor succes van jubilerende MerwedeLingelijn

Op een spoorlijn vier je natuurlijk een koperen feestje. De partners in het Platform Sociale Veiligheid MerwedeLingelijn gingen er gisteren voor op de foto. En ze aten er een taartje bij. Onder voorzitterschap van Gorcums burgemeester Govert Veldhuijzen werd teruggeblikt op de wapenfeiten van 12,5 jaar MerwedeLingelijn.

Een moderne lightrailverbinding
Achter de schermen is iedereen overtuigd van het succes van de MerwedeLingelijn. Onder aanvoering van de provincie Zuid-Holland en de gemeenten is de regionale spoorverbinding Dordrecht-Geldermalsen getransformeerd van een zieltogend boemellijntje in een moderne light rail verbinding. Er zijn diverse nieuwe stations aangelegd (Sliedrecht Baanhoek, Hardinxveld Blauwe Zoom en Boven-Hardinxveld) en bestaande stations zijn gemoderniseerd. Sinds september 2008 rijden er nieuwe treinen van vervoerder Arriva en de frequentie tussen Gorinchem en Dordrecht is verhoogd van twee naar vier keer per uur. Daarbij is het aantal reizigers de afgelopen jaren flink gestegen.

Waardering reizigers groeit
Het succes van de MerwedeLingelijn klinkt door in de waardering van de reizigers. Bij het laatste reizigersonderzoek begin dit jaar gaven de reizigers het cijfer 7,8. Bij het vorige onderzoek was dat nog een 7,6. Met het cijfer 7,8 neemt de MerwedeLingelijn een gedeelde eerste plaats in op de ranglijst van best beoordeelde regionale treindiensten.┬áBij het reizigersonderzoek wordt reizigers onder andere gevraagd naar hun gevoel van veiligheid in de trein en op de stations. Ook zaken als de dienstregeling en de informatievoorziening bij vertragingen komen dan aan de orde. Het lage aantal incidenten – dat valt overigens buiten het reizigersonderzoek – is eveneens een indicatie dat de reizigers op de MerwedeLingelijn veel waarde hechten aan de aspecten schoon, heel en veilig.

Eindelijk camera in Arkel
Ondertussen werken de partners binnen de MerwedeLingelijn aan de verdere uitbouw van de lijn. Zo is recent het perron in Leerdam verhoogd, zodat het in- en uitstappen voor de reizigers nog makkelijker gaat. En op station Arkel is deze week, na een lange voorbereidingstijd, een camera gemonteerd. Want cameratoezicht is een van de pijlers onder het veiligheidsbeleid op de lijn. Qua grote infrastructurele projecten staat de nieuwbouw van een station in Gorinchem-Noord nog op de agenda. Hiermee krijgen de middelbare scholen in Gorinchem-Noord er een belangrijke ov-verbinding bij.

Geldermalsen op de schop
Verder gaat het stationsgebied van Geldermalsen volledig op de schop. De MerwedeLingelijn krijgt een vrijliggend spoor, zodat treinen op de lijn niet langer hoeven kruisen met het treinverkeer op de lijn Utrecht-Den Bosch. De renovatie van het stationsgebouw is al klaar. Op station Beesd komt binnenkort een toilet. In vergelijking met de werkzaamheden in Geldermalsen een minimale ingreep, maar voor de reiziger die van station Beesd gebruik maakt een welkome service.

Samenwerking blijft nodig
Binnen de stuurgroep deze week herhaalden de diverse partners nog eens de goede en intensieve samenwerking. Die vormde de basis voor de revitalisering van de spoorlijn en het uiteindelijke succes. Maar samenwerking blijft ook nodig om het niveau van schoon, heel en veilig op peil te houden. De reiziger op de MerwedeLingelijn merkt dat onder andere aan goed toezicht op de treinen en stations, handhavingsacties en cameratoezicht.

Taartje met logo