Telefonisch reisadvies 0900 - 728 99 65

Officiële opening toegankelijk station Gorinchem

Een mooi en voor iedereen toegankelijk station. Dat is station Gorinchem vanaf vandaag, dankzij de realisatie van een nieuwe reizigerstunnel, zij-perron, lift en hellingbaan. Het sterk vernieuwde station is vandaag officieel in gebruik genomen door ProRail, de gemeente Gorinchem en de provincie Zuid-Holland.

Dat gebeurde na jaren van voorbereiding. De verbeteringen van de MerwedeLingelijn begonnen in 2006. Er werden sindsdien meerdere nieuwe stations gebouwd en de stationsomgevingen van Sliedrecht, Arkel en Geldermalsen zijn aangepakt. Ook de stationshal van Gorinchem werd vernieuwd, maar het slecht toegankelijke tunneltje naar het middenperron bleef lang een doorn in het oog. De partijen hebben de handen ineengeslagen om dit te verbeteren en het resultaat mag er zijn.

Toegankelijkheid
Regiodirecteur Helga Cuijpers van ProRail is blij met de verbeteringen: “ProRail vindt het belangrijk dat iedereen zo zelfstandig en vrij mogelijk kan reizen. Deze nieuwe, voor iedereen toegankelijke reizigerstunnel helpt daarbij. Op deze manier wordt de trein voor iedereen een goed vervoersmiddel en daarmee dragen we bij aan een duurzamere samenleving. Ik ben blij dat we dit project in goede samenwerking met alle partijen hebben afgerond. Ik wil ook mijn dank uitspreken richting Ballast Nedam die de bouw heeft gerealiseerd. We beseffen dat mensen hier lang op hebben gewacht en danken ook iedereen voor het geduld dat is opgebracht.” Ook Gedeputeerde Frederik Zevenbergen is blij met deze stap: “Om het openbaar vervoer nog beter, toegankelijker en fijner te maken, moet je blijven ontwikkelen. Met deze nieuwe reizigerstunnel, lift en later dit jaar uitbreiding van de fietsenstalling geven we station Gorinchem een mooie upgrade voor alle reizigers!”

Verbinding met de stad
Nu het onpraktische perron is verdwenen en station Gorinchem een aantrekkelijke onderdoorgang heeft, is er een prettige verbinding ontstaan tussen de Haarwijk en de historische binnenstad. De nieuwe reizigerstunnel is voorzien van representatieve en herkenbare ingangen. Hiermee is station Gorinchem weer helemaal ‘bijdetijds’ en de MerwedeLingelijn klaar voor de volgende fase. “Station Gorinchem is een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van onze gemeente. Met de komst van de tunnel is de toegankelijkheid voor alle reizigers sterk verbeterd en krijgt Gorinchem de langverwachte aantrekkelijke entree”, aldus wethouder Joost van der Geest.