Telefonisch reisadvies 0900 - 728 99 65

Nieuwe treinen vanaf 2027

QBuzz en de Provincie Zuid-Holland investeren in nieuwe treinen voor de MerwedeLingelijn. Deze nieuwe treinen worden eind 2027 in gebruik genomen. Ook voor de reizigers een verbetering, met meer deuren per treinstel en toiletten aan boord. Qbuzz behoudt de concessie in de regio Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem in elk geval tot en met december 2033. Dat is een verlenging van zeven jaar. 

De primaire aanleiding voor het verlengen van de concessie is de Europese uitrol van het digitale veiligheidssysteem op het spoor, ERTMS. Binnen enkele jaren moeten alle treinen die rijden rondom station Dordrecht aangepast of vervangen worden. Het ombouwen van de bestaande treinen is onderzocht, maar de kosten hiervan stonden niet in verhouding tot de resterende levensduur van de treinen. Daarnaast waren er twee belangrijke verbeterpunten: meer deuren en toiletten aan boord. Daarom heeft de Provincie besloten om samen met het Ministerie van I&W extra geld vrij te maken voor de aanschaf van nieuwe treinen. Zo wordt met de investering in veiligheid ook het comfort voor reizigers verhoogd.

Meer deuren én toiletten aan boord
De nieuwe treinen bestaan uit drie rijtuigen en krijgen twee deuren per rijtuig. Het in- en uitstappen gaat gemakkelijker en sneller, omdat de trein slimmer is ingericht. Hierdoor kan de trein vaker op tijd van het perron vertrekken. In het midden van de trein is plaats voor twee reizigers in een rolstoel. Reizigers in een rolstoel kunnen zelfstandig de trein in en uit via een brede uitschuiftrede die tot aan de perronrand komt. In de trein bevindt zich hier een toilet (ook rolstoeltoegankelijk), waarmee een langgekoesterde wens van reizigers en de politiek wordt gerealiseerd. Aan de uiteinden van de trein zijn twee fietsgedeeltes met plek voor twaalf fietsen. De handige inrichting van deze gedeeltes maakt het in- en uitstappen van reizigers met hun fiets nog makkelijker.

Verlenging concessie
Nu de nieuwe treinen besteld zijn, worden de nieuwe afspraken tussen de provincie en de vervoerder van kracht. Qbuzz verzorgt volgens deze afspraken zeven jaar langer het openbaar vervoer in de regio DMG. In deze periode wordt de dienstregeling van een aantal R-net en snelBuzzlijnen uitgebreid. Daarnaast zijn uiterlijk begin 2030 alle bussen vervangen door elektrische bussen of andere uitstootvrije bussen. De bussen rijden hierdoor straks niet alleen uitstootvrij, maar zijn ook stiller en comfortabeler.

Investering Provincie Zuid-Holland
De provincie draagt zo’n 12 miljoen euro bij aan de vervroegde afschrijving van de huidige treinen. Voor de nieuwe treinen hebben Provinciale Staten 13,8 miljoen euro vrijgemaakt voor de periode tot en met 2033. Hiervan betaalt de provincie maximaal 10 miljoen euro mee aan de rentekosten, omdat de rente op leningen flink is gestegen. De overige 3,8 miljoen euro wordt uitgegeven om de dienstregeling op peil te houden.