Telefonisch reisadvies 0900 - 728 99 65

MerwedeLingelijn wordt R-net

De MerwedeLingelijn is de afgelopen jaren een goed gebruikte spoorlijn geworden, die het laatste jaar ook flink is gegroeid. Helaas ondervinden reizigers hiervan hinder. Om deze hinder zo veel mogelijk te minimaliseren, wordt al het beschikbare materieel ingezet, met waar mogelijk dubbele treinstellen op de drukste momenten. De samenwerkende partijen zoeken naar oplossingen om de capaciteit te vergroten.

Overgang concessie

In december 2018 heeft Qbuzz het vervoer op de MerwedeLingelijn, onderdeel van de concessie Drechtsteden, Molenlanden, Gorinchem (DMG), overgenomen. De huidige treinstellen heeft Qbuzz moeten overnemen van de vorige vervoerder. Daarbij is behoorlijk wat meerwerk in onderhoud geconstateerd. Gevolg hiervan is dat Qbuzz op onverwachte momenten minder treinen ter beschikking had en er vertraging is ontstaan bij de ombouw naar de nieuwe huisstijl.

Ombouw R-net huisstijl

Na enige vertraging is nu echt begonnen met het ombouwen van de treinen naar de R-net huisstijl. En de eerste beelden zien er al veelbelovend uit. Dit jaar nog zullen twee treinen (6350 en 6351) van de buitenkant voorzien worden van deze nieuwe R-net look. Een van deze twee is in eerste instantie slechts voorzien van een deel van de nieuwe huisstijl, wat wellicht wat vreemd oogt, maar later dit jaar nog zal ook dit stel geheel in R-net rondrijden. Deze half omgebouwde trein rijdt inmiddels rond. De andere trein wordt in de komende vier weken geheel voorzien van een nieuwe buitenkant. Daarna zal in circa één week ook de andere trein alsnog geheel worden voorzien van de R-net huisstijl.

In 2020 worden ook de andere treinstellen omgebouwd; direct gecombineerd met een nieuw en hoogwaardig interieur. Alle treinen krijgen nieuwe comfortabele stoelen, USB-aansluitingen en goedwerkende en snelle WIFI. De zomervakantie is de ideale periode om dit te doen, met meer speling in de dienstregeling en minder reizigers die hinder ondervinden. Het doel is dat eind 2020 alle treinen compleet voorzien van de R-net huisstijl rondrijden. 

Vergroten capaciteit

Met opdrachtgever provincie Zuid-Holland is vervoerder Qbuzz daarnaast in gesprek over structurele oplossingen voor de langere termijn, waarbij onder andere wordt gekeken naar een extra capaciteit door uitbreiding van het materieel. Dit zijn echter complexe processen die niet op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. “Dit neemt niet weg dat wij er alles aan doen om zo snel mogelijk extra capaciteit beschikbaar te hebben, zodat we reizigers ten alle tijden kunnen vervoeren. Ook tijdens de ombouw van de treinen of in geval van onderhoud,” aldus Qbuzz.