Telefonisch reisadvies 0900 - 728 99 65

Camera’s kijken mee over de schouder van de reiziger

Camera’s op de stations van de MerwedeLingelijn leveren een wezenlijke bijdrage aan de veiligheid van de reizigers. Met enige regelmaat kan de politie met behulp van camerabeelden daders aanhouden. Dit gebeurt op heterdaad – de camera’s worden voor een belangrijk deel namelijk live uitgelezen – maar ook achteraf.

Zo werd deze week een mishandeling op het station in Gorinchem opgelost. Een jongen deelde eind juli op de stationstrap een passerende medereiziger een vuistslag uit, die daarbij gewond raakte. Na een politieoproep via internet, voorzien van foto’s van een bewakingscamera, meldde de vijftienjarige dader zich nog diezelfde dag bij de politie.

Successen 
Het is een van de successen die onder de vlag van het Platform Sociale Veiligheid MerwedeLingelijn worden geboekt. ‘Succes wat mij betreft tussen haakjes, want het is natuurlijk erg vervelend als iemand gewond raakt. Maar we hebben de dader uiteindelijk wel kunnen pakken dankzij de inzet van camera’s’, zegt Richard Hoogveld.

Hoogveld is projectleider van de camera-uitleesruimte in Gorinchem, waar alle 35 camera’s op de stations van de MerwedeLingelijn live worden uitgelezen. Omdat de beelden bewaard worden, is het ook mogelijk de beelden op een later tijdstip terug te kijken. De camera’s zijn er om, in de woorden van Hoogveld, ‘mee te kijken over de schouder van de reiziger’. Dit thema is ook de rode draad in een postercampagne die in december en januari op de MerwedeLingelijn loopt.

Pakkans bij heterdaad
Hoogveld: ‘Als een incident in de camera-uitleesruimte wordt gesignaleerd, is contact met de meldkamer van de politie snel geregeld. Over het algemeen is de politie er snel bij. De pakkans bij een heterdaad, bijvoorbeeld een fietsdiefstal of vernieling, is daarom vrij groot. De camera-uitleesruimte wordt ook betrokken bij handhavingsacties. We leggen dan een beeldregister aan waarbij alle overtredingen worden vastgelegd. De samenwerking met de politie heeft echt een vogelvlucht genomen. Zij zijn echt blij met ons werk en de kwaliteit van de beelden.’

Preventie
De camera’s op de stations helpen dus om op te treden bij incidenten, maar hebben daarnaast vooral een preventieve werking. Hoogveld: ‘Afhankelijk van de melding wordt Arriva ingeschakeld, bijvoorbeeld als een spoorloper wordt gesignaleerd. Het kan ertoe leiden dat de trein wordt stilgelegd. Andersom krijgen wij ook van Arriva meldingen binnen, bijvoorbeeld bij een vertraging. Dat is relevant omdat de treinen mogelijk op een andere tijd en een ander perron binnenkomen. We horen het ook direct als er geen trein rijdt. Dat is belangrijke informatie voor ons. Voor het cameratoezicht maakt het nogal wat uit of er werkzaamheden worden uitgevoerd of dat er een ongeval is gebeurd.’

Succes van maatregelen
Cameratoezicht is een van de maatregelen die bijdragen aan het veiligheidsgevoel van de reiziger op de MerwedeLingelijn. Ook met gerichte handhaving, zichtbaar toezicht en het uitwisselen van informatie, onder meer over de aanpak van incidenten, werken de partners op de MerwedeLingelijn constructief aan sociale veiligheid. Het succes van deze geïntegreerde aanpak blijkt uit de prima resultaten van het reizigersonderzoek. De laatste vijf jaar gaven de reizigers gemiddeld het rapportcijfer 7,5 voor de veiligheidsbeleving op de MerwedeLingelijn.

Richard Hoogveld, CUR

Richard Hoogveld, projectleider van de camera-uitleesruimte: ‘De samenwerking met de politie heeft echt een vogelvlucht genomen.’