Telefonisch reisadvies 0900 - 728 99 65

Bouw reizigerstunnel station Gorinchem alsnog van start

ProRail en Ballast Nedam werken vanaf zaterdag 1 mei tot in de vroege ochtend van maandag 10 mei aan het spoor bij MLL-station Gorinchem. Er wordt dan dag en nacht gewerkt aan het plaatsen van de nieuwe reizigerstunnel. Daarmee wordt het station beter toegankelijk, onder meer voor reizigers met een beperking.

Toegankelijkheid

Station Gorinchem aan de MerwedeLingelijn is nu nog onvoldoende toegankelijk. De verouderde tunnel is erg krap en niet geschikt om bereikbaar te maken met een lift. Daarom bouwen we een nieuwe reizigerstunnel. De nieuwe tunnel krijgt representatieve en herkenbare ingangen en zorgt bovendien voor een prettige verbinding van de Haarwijk met de historische binnenstad van Gorinchem. Ook komt er een lift en een nieuw zijperron dat bereikbaar wordt met een hellingbaan. Het vernieuwde station moet eind 2021 klaar zijn.

Dag en nacht aan het werk

Voor het inhijsen van de tunneldelen gebruikt de aannemer een grote kraan en andere machines. De werkzaamheden gaan ’s nachts door. Tijdens Dodenherdenking op 4 mei om 20.00 uur worden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd. Het is mogelijk dat omwonenden hinder ondervinden van het werk. Omwonenden in een straal van 150 meter rondom het station hebben een brief ontvangen waarin de werkzaamheden zijn aangekondigd.

Vervangend vervoer

Tussen 1 en 10 mei rijden er alleen treinen tussen Dordrecht en Hardinxveld-Giessendam. Voor reizigers die vanaf Hardinxveld-Giessendam verder moeten reizen in de richting van Geldermalsen rijden er vervangende bussen van Qbuzz tussen de stations.

Nieuw perron

Na 10 mei bouwt Ballast Nedam verder aan de nieuwe tunnel en het nieuwe zijperron, dat aan de Haarwijkzijde van het station komt. Dit nieuwe perron is straks bereikbaar via een hellingbaan en een trap. Ook komt er een lift aan de centrumzijde van het station naar de nieuwe reizigerstunnel. Na ingebruikname van de nieuwe reizigerstunnel eind oktober, slopen we de huidige onderdoorgang en het middenperron. Eind 2021 moet alles klaar zijn.

Financiering

De kosten voor deze vernieuwing van station Gorinchem, 7 miljoen euro, worden gedragen door het ministerie van IenW, ProRail, de gemeente Gorinchem en de provincie Zuid-Holland.

Nieuwsgierig naar de werkzaamheden? Volg de vorderingen via deze livestream.