Telefonisch reisadvies 0900 - 728 99 65

Gorinchem Noord (in voorbereiding)

Locatie
De locatie van dit nog te bouwen station ligt ten noordoosten van de stadskern Gorinchem en wordt gekenmerkt door een relatief landelijk karakter. Het spoor loopt hier parallel aan de dijk langs het Merwedekanaal en ligt ongeveer een meter hoger dan het omringende gebied. Aan de oostkant van dit nieuw te realiseren MLL-station ligt het bedrijventerrein Papland en het Merwedekanaal. De westkant van de locatie is bebouwd.

Het station krijgt een open karakter en heeft qua vormgeving en inrichting een duidelijke relatie met de omgeving. In het ontwerp is rekening gehouden met eventuele toekomstige ontwikkelingen op het aangrenzende grondgebied.

Planning

Dit nieuw te ontwikkelen treinstation aan de MerwedeLingelijn was oorspronkelijk al opgenomen in de Planstudie. Anno 2023 komt de feitelijke realisatie steeds dichterbij. Alle politieke, juridische en praktische hobbels zijn inmiddels genomen en de voorbereidingen zijn bijna afgerond. Zodra een definitieve planning helder is, wordt deze hier gepubliceerd.

Perron
Het hoger gelegen perron kan worden bereikt via het hellende voorplein over het water. Er komen twaalf zitplaatsen op het perron, waarvan zes in een overdekte wachtruimte.

Sociale veiligheid
Door de landelijke ligging van dit nieuw te bouwen station is de sociale veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Om een gevoel van veiligheid te creƫren is het zicht op de halte geoptimaliseerd. Verder worden er twee extra vluchtroutes aangelegd om het perron te kunnen verlaten. De overkapping op het perron wordt zo transparant mogelijk uitgevoerd.

Voorplein
De toegang tot het perron wordt gevormd door een twaalf meter breed, hellend voorplein over het water. Dit plateau loopt door over het fietspad tot aan de kiss & ride-zone. Het onderscheid tussen voetgangers- en verkeersruimte wordt versterkt door afwijkende kleurstelling in de bestrating.

Kenmerken

  • nieuwe halte met zijperron
  • 112 fietsenklemmen en 40 fietskluizen
  • 46 parkeerplaatsen
  • taxi, kiss & ride, kort parkeren

gorinchem_noord