Telefonisch reisadvies 0900 - 728 99 65

Afscheid van oude reizigerstunnel

Reizigers kunnen op vrijdag 22 oktober 2021 voor de allerlaatste keer gebruikmaken van de oude reizigerstunnel op station Gorinchem om op de perrons te komen. Vanaf 01.00 ’s nachts wordt de tunnel gesloten en vervolgens gesloopt. Ook het middenperron gaat weg. Tegelijkertijd wordt er een nieuw zijperron gerealiseerd aan de noordzijde van het station. De werkzaamheden duren tot maandag 25 oktober 07.00 uur. Tijdens de werkzaamheden rijden er geen treinen. Qbuzz zet bussen in*.

De samenwerkende partijen op de R-Net MerwedeLingelijn willen het station toegankelijk maken voor iedereen. Daarom bouwen we sinds mei dit jaar aan een nieuwe reizigerstunnel met lift en aan een nieuw zijperron met hellingbaan. Ook zorgt de nieuwe reizigerstunnel voor een betere en prettigere verbinding tussen de wijk Haarwijk en de historische binnenstad van Gorinchem. De sloop van de oude reizigerstunnel, het middenperron en de bouw van het zijperron brengen het project weer een stap dichter bij voltooiing.

Jaren zeventig tunnel
De oude reizigerstunnel dateert uit begin jaren zeventig en was zeker aan vervanging toe. De ronde tunnel was smal en laag. Niet echt een prettige omgeving. Daarnaast was de tunnel alleen bereikbaar met een trap. Mensen met een functiebeperking konden daardoor niet zelfstandig naar het middenperron. Dat gaat straks allemaal veranderen.

Veiligheid voorop
Tijdens de sloopwerkzaamheden tussen 22 en 25 oktober is het een komen en gaan van bouwverkeer op het Stationsplein. Om ieders veiligheid te bewaken, vertrekken de streekbussen in dit weekend tijdelijk vanaf het Stadhuisplein. Op het Stadhuisplein worden ook tijdelijke fietsenstallingen geplaatst. Na 25 oktober, als de sloopwerkzaamheden klaar zijn, is alles weer als vanouds. Dan vertrekken de streekbussen weer vanaf het Stationsplein en rijden de treinen volgens dienstregeling.

Nieuwe tunnel alvast in gebruik
Vanaf 25 oktober kunnen reizigers gebruikmaken van de nieuwe reizigerstunnel om naar de perrons te gaan. Deze is nog niet helemaal klaar. Tot eind van dit jaar werkt de aannemer de nieuwe tunnel en de luifels verder af. “Het is een work in progress”, vertelt Peter van Dijk, bouwmanager bij ProRail. “De komende maanden worden de wanden in de tunnel geschilderd, de vloertegels geplaatst en de plafonds bewerkt. De trap krijgt mooie natuurstenen tegels en de nieuwe lift is naar verwachting in de loop van december gereed. De laatste restpunten zoals de bestrating naar het Lindelaantje zullen begin volgend jaar gereed zijn.”

Perron 2 tijdelijk via omweg
Dat de lift nog niet klaar is, betekent dat er na 25 oktober tot medio december een omleiding naar perron 2 (trein richting Geldermalsen) is voor reizigers die niet met de trap de nieuwe reizigerstunnel kunnen bereiken. Deze omleiding gaat via de fietstunnel aan de Banneweg naar het Lindelaantje. Via de hellingbaan is vervolgens het nieuwe zijperron (spoor 2) te bereiken. Deze omleiding blijft van kracht tot de lift klaar is in week 51. Perron 1 (trein richting Dordrecht) blijft voor iedereen toegankelijk via het stationsgebouw.

*De treinvervangende bussen vertrekken vanaf twee tijdelijke haltes aan de Stationsweg.